Dočekajte zimu u punom sjaju

13/10/2018
Posted by: Autokuća ŠOP

Ne možemo sa sigurnošću reći kada će točno zima doći. No da će doći, to možemo.

Otkrijte našu široku ponudu i profitirajte kroz kompetentnu uslugu pripreme Vašeg vozila za zimu u našem Mercedes-Benz servisu.

Puno zime. Nula problema.

S originalnim Mercedes-Benz setom kotača i gumama igrate na sigurno

Ne možemo sa sigurnošću reći kada će točno zima doći. No da će doći, to možemo. A tada je dobra priprema ključna. Najbolji put ka tome su zimske gume ili set kotača koji savršeno pristaju Vašem Mercedes-Benz vozilu i koji su jednako uvjerljivi s tehničke, kao i s dizajnerske strane.

Kad je pravi trenutak za prelazak s ljetnih na zimske gume?

Odgovor je na pokazivaču vanjske temperature Vašeg Mercedes-Benza.

Kad je vani hladno i neugodno, želite da udaljenost između ulaznih vrata Vaše kuće i vrata Vašeg Mercedesa bude što kraća. Ali, zaustavni put Vaših ljetnih guma postaje sve dulji.

I one se, baš kao i Vi kao vozač, osjećaju sve neugodnije kako vrijeme postaje hladnije. Za Vaše ljetne gume taj osjećaj počinje na oko 7°C. Kad temperatura padne na tu razinu, trebali biste se prebaciti na Mercedes-Benz originalne zimske gume. Kako biste osigurali pouzdanije prianjanje u svakoj situaciji.

Štiti i obavještava: kontrola tlaka u gumama.

Sustav kontrole tlaka u gumama može pomoći u otkrivanju opadanja tlaka u jednoj gumi ili više njih prilikom vožnje te samim time u sprečavanju mogućih značajnih posljedica. Senzori smješteni u unutrašnjosti kotača upravo s tim ciljem nadziru tlak i temperaturu zraka. Sustav pravovremeno daje obavijest o potrebi za korekcijom tlaka u gumama. Ukoliko do naglog pada tlaka dođe prilikom vožnje, vozač putem zaslona dobiva upozorenje o tome.

Ispravan tlak u gumama, međutim, nije samo faktor sigurnosti:

Ispravan tlak ujedno smanjuje i potrošnju goriva, a samim time i emisije CO2, povećava udobnost vožnje, štiti komponente podvozja te produljuje životni vijek guma.

Siguran profil gume.

Kad je riječ o profilu Vaših zimskih guma, vrijedi jedno jednostavno pravilo: što je manji profil, to je dulji zaustavni put.

Pritom je golema razlika između zakonski propisane razine i optimalne razine. Optimalni učinak kočenja postiže se s profilom od 8 mm. Kad je riječ o smanjenu opasnosti od akvaplaninga na najmanju moguću mjeru, važan je svaki milimetar. Na primjer, zaustavni put guma s profilom od 2 mm do 70 % je dulji u odnosu na gume s profilom od 8 mm. Zato preporučamo promjenu guma kad se profil istroši na 4 mm. Najkasnije tada!!

Udobnija vožnja. Brže zaustavljanje.

50% kraći put kočenja: na snijegu i ledu zimske su gume najveća sigurnosna prednost.

U hladnijim mjesecima zimske su gume, u odnosu na ljetne, u značajnoj prednosti, kako kod puta kočenja, tako i kod ponašanja prilikom vožnje. Njihov poseban sustav lamela i mekana, elastična mješavina kaučuka osiguravaju učinkovito međudjelovanje s površinom kolnika. Ljetne gume, naprotiv, na zimskim temperaturama gube sposobnost prijanjanja, jer mješavina kaučuka postaje tvrđa.

Rezultat je veća sigurnost: zimske gume na hladnom i mokrom kolniku imaju oko 10% kraći put kočenja u odnosu na ljetne gume- na kolnicima na kojima se nalazi snijeg čak i do 50%!